Bunad på nasjonaldagen er blitt en kjent og kjær tradisjon for mange. Vi tok turen innom Heimen Husfliden i Oslo sentrum, som har drevet med produksjon og og salg av bunader gjennom flere generasjoner. Det startet allerede i 1892.
Tekst og foto: Rune Langnes
Pølser, is, barnetog og korpsmusikk er noe mange av oss forbinder med nasjonaldagen. Men også bunaden er blitt et fint og tradisjonsrikt innslag på 17.mai. Etter å ha hatt noe dalende popularitet i perioder, er denne festdrakten igjen blitt noe mange går til anskaffelse av. Det merker de ikke minst her på Heimen Husfliden i Oslo, som kan tilby om lag hundre forskjellige bunader. De har har et stort utvalg fra hele landet, og har også et bevisst forhold til kulturarven som bunaden representerer i Norge, og ønsker derfor å videreføre kunnskapen og håndverket i bunadene de selger.
Vi tok en prat om den populære festdrakten med bunadansvarlig Monica Manvik og butikkansvarlig Henriette Ascione. Få om noen i Norge har så lang tradisjon og kompetanse å vise til som nettopp denne bedriften som har sine lokaler i samme bygning som tradisjonsrike Hotell Bondeheimen og Kaffistova. Så her har man også muligheten for å ta en kopp kaffe eller en bedre middag etter handelen.

Stort trykk 16.mai
Merker dere økt interesse for bunader nå før 17.mai eller er det en jevn etterspørsel hele året?
-Vi merker helt klart et mye større trykk hos oss når det nærmer seg 17.mai. Da har vi ekstra mye å gjøre. Ikke minst gjelder det for 16.mai. Da kommer mange innom oss for å fikset noe, eller de trenger en ny skjorte, hatt eller skjerf for eksempel, forteller Henriette Ascione som er butikkansvarlig hos Heimen Husfliden. Hun legger til at de er godt forberedt og at de prøver å hjelpe etter beste evne, men at noen ganger bør folk beregne bedre tid. Ikke minst gjelder det når man planlegger å kjøpe seg en bunad. Da bør man være ute minst fire måneder i forveien, helst mer. En herrebunad kan ta opptil ett drøyt år før den er ferdig.
Ikke billig
Men dette er ikke et spesielt billig antrekk?
–Nei, en bunad ligger anslagsvis på mellom førti til hundre tusen gjerne. Så kommer det litt an på hvilke detaljer og tilbehør man ønsker. Men jeg vil legge til at det er et bærekraftig plagg av god kvalitet. En bunad har man gjerne resten av livet, sier Ascione.
I anledning reportasjen har hun selv tatt på seg en flott variant som heter Damask-kjol med opprinnelse i Gudbrandsdalen rundt 1830. I Norge fikk bunaden sitt skikkelige gjennomslag i 1930-årene, og den har nå blitt å regne som et statusantrekk. Særlig ved høytidelige anledninger som konfirmasjon, bryllup eller 17.mai er den hyppig brukt. Heimen Husfliden er en historisk aktør som har stolte tradisjoner helt tilbake til 1892.
Nå er noe av produksjonen flyttet til land som Kina, Vietnam og Estland. Det kan nemlig ta 150 timer eller mer å brodere en bunad, og det blir rett og slett for dyrt å gjøre i Norge. Søm og tilpasning skjer derimot på Heimen Husfliden som har elleve bunadstilvirkere på systuen i Oslo. Her kan man også skreddersy bunader, enten det er til dame eller herre, men produseres den i sin helhet i Oslo blir den naturligvis også betydelig dyrere. Dette skyldes i stor grad høye lønnskostnader i Norge.
Norske varer populært
Dere har butikk med mye andre varer enn bare bunader. Hva er det folk etterspør og kjøper hos dere?
-Vi har mange turister innom butikken om sommeren, særlig amerikanske, og det er stor interesse for norskproduserte produkter. Det kan være typiske skandinaviske ting, norsk tinn, treprodukter, busseruller og ikke minst Rauma ullgenser er populær, forteller den hyggelige butikkansvarlige hos Heimen Husfliden – som har det veldig hektisk i disse dager. Heimen Husfliden har også en nettbutikk.
Nå nærmer 17.mai seg med stormskritt. Da er det bare for mange å finne fram bunaden sin igjen, stryke skjorten en ekstra gang og kanskje forberede en Pavlovakake. Så er mye allerede i boks. Vi takker ansatte på Heimen Husfliden for praten, og ønsker alle en riktig god feiring av nasjonaldagen. Med eller uten bunad.