Hyggelige ansatte på restaurant Kaffistova kan friste med tradisjonsrik mat av god kvalitet, samt godt utvalg i kaker fra egen konditor. 

Denne historiske restauranten selger over fire tonn kjøttkaker i året

Tradisjonsrike Kaffistova midt i Oslo sentrum er godt kjent for norsk husmannskost. Også langt utover landets grenser. Her omsettes det over fire tonn kjøttkaker årlig.

Tekst og Foto: Rune Langnes

Derfor tar mange utenlandske turister turen hit for rett og slett å få en smak av Norge. I tillegg til at dette er et attraktivt sted å besøke også for de som bor i Oslo.

-Vi prøver å bruke mest mulig norske råvarer. Det er et bevisst valg. Og vi benytter veldig gjerne lokale matprodusenter, forteller stovaleiar Sebastian Lunde. Kaffistova er en restaurant som er en del av Hotell Bondeheimen, som ligger bare et steinkast unna Stortinget, midt i sentrum av hovedstaden.

Lange tradisjoner

Det historiske spisestedet åpnet dørene allerede i 1901, men har drevet i nåværende lokaler siden 1913. Samme år som åpningen av hotellet. Som en av svært få i hovedstaden har Kaffistova et spesielt fokus på norske mattradisjoner. Kjøttkakene har vært en del av menyen gjennom generasjoner. Og det selges mange tusen porsjoner årlig av dem. Noe som tilsvarer over fire tonn kjøttkaker i året. Men som i mange andre næringer kan ikke Kaffistova kun basere seg på kultur og tradisjoner fra en svunnen tid, men også måttet tilpasse seg dagens tidsånd. For eksempel fikk restauranten fast skjenkebevilling med alle rettigheter først i 2018.

-Riktig mat og drikke kan passe fint sammen. Noen gjester ønsker jo litt “godt i glasset” til et bedre måltid. Men det er fortsatt maten og ikke minst kvaliteten på denne, som er vårt hovedfokus. Basert på gode norske råvarer. Også kan eksempelvis vin eller øl være et supplement, sier Lunde. Således har stedet tilpasset seg en ny tid.

Kaffistova har en lang og tradisjonsrik historie som serveringssted i hovedstaden. Slik så det ut i lokalene rundt 1910. Foto: Oslo museum

Avsto fra alkoholservering

-Men hvorfor ikke alkohol verken i Kaffistova eller i minibarene på hotellrommene mye tidligere?

-Det er fordi Hotell Bondeheimen har sitt opphav i Bondeungdomslaget i Oslo (BUL), som ble stiftet i oktober 1899. Dette var en tid hvor veldig mange ungdommer fra bygdene flyttet inn til hovedstaden for å få seg jobb. Levekårene var vanskelige for mange. Og overgangen i datidens Norge fra bygd til by kunne være stor. Bondeungdomslaget i Oslo ble stiftet rett og slett for å skape en sosial og trygg samlingsplass for byens nye borgere fra bygda. Kaffistova skulle sørge for sunn og god “sikringskost” til de unge arbeiderne. Og de skulle skånes fra alkohol. Derfor ble hotellet og Kaffistova alkoholfritt gjennom flere generasjoner, forteller stovaleiaren. Formålet var å “samla norsklyndt bondeungdom til samvære og samarbeid på heimleg grunn og og gjeva landsungdom i hovedstaden vern og hjelp…og arbeida for atterreisning av det norsk folkemålet, for edruskap og for nasjonalt sjølstende i alle leider”, lød det i tidlige vedtekter.

Mye annet har også skjedd siden 1913. Ikke minst har lokalene blitt pusset opp flere ganger. I dag fremstår Kaffistova stilmessig moderne og tidsriktig. Det er en lun atmosfære, og formiddagen vi er innom er det nesten ikke et ledig bord å oppdrive, så restauranten er utvilsomt populær. Sebastian Lunde forteller at stedet egner seg både for små og store vennegrupper. Og at mange kommer tilbake år etter år. Til jul tar gjerne politiske partier julelunsjen sin her. Og Stortinget ligger bare et steinkast unna.

Flere fristelser på menyen

-Hva annet enn innbydende lokaler, tradisjonsmat og litt “godt i glasset” kan dere tilby dagens gjester?

Vi har utvidet menyen vår. Og vi er svært opptatt av å etterstrebe god kvalitet. Noe vi stadig prøver å bli bedre på. Fra september i 2022 begynte vi med a la carte om kvelden. Det er et nytt tilbud, som har vist seg å være svært populært, forteller Lunde. Som kan friste med alt fra smalahove til raspeballer, indrefilet av lam, reinsdyr og hvalkjøtt. Sistnevnte er blitt ekstra godt tatt imot av turistene. Men restauranten har langt mer på menyen. For å kunne levere gode matopplevelser investeres det stort i å pusse opp kjøkkenet. Egen konditor sørger for søtsaker og kaker av beste kvalitet. På 17.mai er det klassikeren napoleonskake mange unner seg her.

Byens beste raspeballer

-Noe du ønsker å tilføye?

-Jeg har gjerne lyst til å nevne at raspeballene våre på Kaffistova har vært kåret til byen beste. Noe vi selvfølgelig er stolte av. Raspeballer serverer vi på torsdager. De er hjemmelaget her på huset, og med saltkjøtt fra Voss, forteller stovaleiar Sebastian Lunde.

I fjor kom Hotell Bondeheimen på tredjeplass i kategorien “Hotell”, i Tine sin kåring av årets matgledebedrift. Nå har det populære hotellet også fått ærverdig medlemskap i foreningen “De historiske hoteller.” Det er hoteller med historisk betydning, og som ofte har bevart sin opprinnelige arkitektur og opprinnelse. Det handler om å få oppleve en bit av fortiden, men med dagens moderne bekvemmeligheter – også. Og det kan man trygt si at det historiske og tradisjonsrike hotellet fra 1913 midt i Oslo sentrum har klart særdeles godt.

Hvorfor ikke ta turen innom og bedømme selv?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *