Hvordan lagde man øl i vikingtid og middelalder? Og hvilke fortellinger finnes om øl i folketro og mytologi? Få smake på ulike typer tradisjonsøl – kanskje du finner en ny favoritt?
I utstillingen ARV kan du se 1100 år gamle humlefrø, drikkehorn fra middelalder, og runeinnskrifter om øl. Øl har hatt en sentral rolle i norsk drikkekultur i flere tusen år. Vikingene hevet sine skåler for å ære sine forfedre og sørge for gode avlinger.
Ølet fra den tiden ble brygget på helt andre måter, og med ganske annerledes ingredienser enn dagens øl, men har likheter med dagens tradisjonsøl.
Torsdag 7. november på Historisk Museum vil historisk øl være i fokus. I dette dypdykket guider øl-ekspert Lars Marius Garshol publikum gjennom en historisk ølsmaking, mens du får høre hva vi vet og ikke vet om ølets historie i Norge.
Tre øl blir servert i løpet av smakingen. Vennligst merk at det er 18 års aldersgrense på dette arrangementet, husk å ta med gyldig ID.
Om foredragsholderen
Lars Marius Garshol er forfatter, foredragsholder og forsker på øl, og da særlig gårdsøl. Han er mest kjent for sitt arbeid med den norske ølgjæren kveik, og har gitt ut flere bøker om øl på norsk og engelsk. I 2017 ble han utnevnt til Årets Ølhund av Bryggeriforeningen.
Drikkehornet Sløkkefri
Drikkehornet som er avbildet over er opprinnelig fra 1400-tallet. Det har hjul som gjør det lett å forestille seg hvilket partytriks det var å kjøre drikkehornet rundt på langbordet i middelalderen! Hjulene ble imidlertid satt på senere, muligens for å gjøre hornet om til et leketøy.
Når hornet beveges, klinker de tyske myntene mot hverandre, enten til gjesters fornøyelse eller som underholdning for barn. Den dekorative rosemalingen, sammen med hjulene, myntene, lauet og lokket, ble sannsynligvis tilført mellom 1500- og første halvdel av 1800-tallet. Hornet er fra Vistad i Dalen, Telemark. Drikkehornet står utstilt i utstillingen ARV – vår plass i historien her på Historisk museum.