Har det skamløse idealet – stikk i strid med intensjonen – endt opp med å skape mer skam og ikke mindre? Og har vi gjort narsissistene til vår tids helter?
Dette er blant spørsmålene filosof og samfunnsdebattant Kaja Melsom stiller seg i boken Den fordømte skamløsheten.
– Et typisk trekk ved tiden vi lever i, er at det er den egoistiske og egenrådige som premieres og hylles. Vi har laget et samfunn som heier fram narsissistene, sier hun.
Rosa glasur
I Den fordømte skamløsheten retter Kaja Melsom et kritisk søkelys mot dagens skamløse ideal, og viser hvordan manipulasjon og skampåføring preger kulturelle praksiser som barneoppdragelse, arbeidsliv og digitalisering.
– Vi lever i en forførende og manipulerende kultur. En rekke maktstrukturer i samfunnet gjemmer seg bak rosa glasur. Disse bør vi være oppmerksomme på, sier Melsom.
Et paradoks
Hun synes det er tankevekkende at typiske «skamlidelser» som angst og depresjon øker, spesielt blant unge.
– Hva er det vi skammer oss over i en tid hvor vi aktivt blir oppfordret til å bryte med samfunnets normer og gi blaffen i hva andre mener? Det forteller meg at det skamløse idealet – stikk i strid med intensjonen – har endt opp med å skape mer skam og ikke mindre, sier Melsom.
– Dagens skamløse kultur er i likhet med narsissisten en mester i å overføre skammen den selv burde ha vært innhyllet i, til deg og meg. Første steget mot frigjøring må derfor være å avsløre dette monsteret av en narsissistisk kultur, utdyper hun.
Om forfatteren
Kaja Melsom er filosof, samfunnsdebattant og forfatter. Hun er også hyppig gjest i NRK, blant annet i Verdibørsen på NRK P2. Hun har tidligere utgitt Den fordømte friheten.
Den fordømte skamløsheten lanseres 4. oktober. Ta kontakt for anmeldereksemplar og intervju.