Prest Oleh Nazarenko og diakon Volodymyr Pozhydaiev er nå ansvarlige for å kommunisere med de troende i Oslo.

Misjonen til den ortodokse kirken av Ukraina har startet i Oslo

Tekst og foto: Valentyna Maksymovych

Åndelig støtte og bevaring av ukrainsk identitet i utlandet. Dette er misjonen til den ortodokse kirken av Ukraina, som har startet sin virksomhet i Oslo. Begynnelsen på arbeidet ble markert med juleliturgien 21. desember.

Behovet for slike oppdrag økte etter starten på en fullskala krig i 2022, da millioner av ukrainske flyktninger befant seg i forskjellige deler av verden. For tiden opererer slike oppdrag i ulike land der det er behov.

Prest Oleh Nazarenko og diakon Volodymyr Pozhydaiev er nå ansvarlige for å kommunisere med de troende i Oslo. Deres oppgave er å gjøre det mulig for ukrainere å delta i tjenester som er i samsvar med tradisjonene og kanonene til den ukrainske kirken.

– Vårt mål er å støtte ukrainere i deres åndelige liv og sørge for deres åndelige behov ved å hjelpe dem til å opprettholde en forbindelse med hjemlandet gjennom tro, understreker de.

Det ble holdt julegudstjeneste 21. desember.

De er begge fra Kharkiv. Nazarenko kom nylig, Pozhydaiev har bodd i Norge i to år.

– Før opprettelsen av OKU-misjonen holdt jeg gudstjenester i den greske kirken, som jeg gjennomførte på ukrainsk. Nå har vi misjonen til OKU i utlandet. Dette er kjempebra og symbolsk. Vi har velsignelsen for slike aktiviteter, så vi går trygt fremover. Diakon Volodymyr Pozhydaiev legger ikke skjul på gleden.

Initiativ fra troende

Den ortodokse kirken av Ukraina har ikke rett til å opprette fullverdige kirker i utlandet. Så for å møte de åndelige behovene til ukrainere utenfor Ukraina, er dette en løsning: Opprettelsen av en misjon.

– OKU kan ikke ha templer utenfor Ukraina. Norge faller under jurisdiksjonen til patriarkatet i Konstantinopel, så opprettelsen av menigheter til den ukrainske kirken her er umulig. Derfor er misjonen laget spesielt for å opprette religiøse steder for ukrainere i utlandet, forklarer prest Oleh Nazarenko.

– Nå er det cirka 90 tusen ukrainere i Norge. For mange av dem er det viktig å opprettholde en tilknytning til religiøs tradisjon, forklarer prest Oleh Nazarenko.

Før fullskalakrigen var antallet ukrainere i Norge lite. Det ble en betydelig økning i antallet på grunn av den russiske invasjonen, og i denne forbindelse oppsto det en forespørsel om støtte til den ortodokse tradisjonen i utlandet.

– Nå er det rundt 90 tusen ukrainere i Norge. For mange av dem er det viktig å opprettholde en tilknytning til religiøs tradisjon. Derfor var det behov for å opprette OKU-misjonen i Oslo, forklarer han.

For å møte de åndelige behovene til ukrainere utenfor Ukraina, er opprettelsen av misjonen en løsning.

Det hele startet med initiativ fra ortodokse troende. Ukrainere som søker å opprettholde en åndelig forbindelse med OKU har forent seg i en initiativgruppe og sendt en appell til kirkens ledelse.

– Antall mennesker er ikke en nøkkelfaktor for å åpne en misjon for den ortodokse kirken av Ukraina. Selv om det er 10 troende som ønsker å forbli en del av OKU i utlandet, kan de sende en søknad. Forespørselen blir behandlet av lederen for kapellanmisjonen, Metropolitan Ilarion i Rivne. Han tar den endelige avgjørelsen, bemerker Nazarenko.

Begynnelsen av misjonen

OKU-misjonen i Oslo startet offisielt sin virksomhet i november 2024. Siden har det blitt holdt et stiftelsesmøte og to bønnegudstjenester.

– Nå har vi misjonen til OKU i utlandet. Dette er kjempebra og symbolsk, sier diakon Volodymyr Pozhydaiev.

Det ble holdt julegudstjeneste 21. desember. Det ble den første festliturgien som markerte begynnelsen på den fullverdige misjonen. Ukrainske Maryna Pozhydaieva ble med.

– Jeg er veldig glad for at dette endelig skjedde. Jeg har ventet på dette lenge. Jeg pleide å gå i en gresk kirke, men nå er det en OKU-misjon i Oslo. Jeg håper at så mange ukrainere som mulig blir med. Åndelig liv er veldig viktig for meg, det er min kjerne. Da jeg befant meg langt hjemmefra, følte jeg meg forvirret, deler hun.

– Vi ber om seier og fred i Ukraina. Bønn er et åndelig våpen som hjelper til med å overvinne mørket, understreker Nazarenko.

26. desember er det planlagt julegudstjeneste i Grønland kirke kl. 12:00 på Grønlandsleiret 34.

– Vi håper at folk vil fordype seg i en høytidelig bønnestemning og høre Guds ord på sitt morsmål, bemerker Oleh Nazarenko.

Etter den guddommelige liturgien vil kirken fylles med lyden av ukrainske julesanger. Du kan også skrifte og motta nattverd.

– Alle som ønsker å motta nattverd anbefaler jeg å faste i seks timer før gudstjenesten starter. Det vil si at man ikke kan drikke væske, spise, røyke, og det er lurt å forberede seg åndelig, påpeker Nazarenko.

Den norske kirken er fylt med lyden av ukrainske julesanger.

På grunn av mangel på permanent bygning holdes det nå gudstjenester i leide kirker.

– Siden gratis leie ikke er tilgjengelig overalt, må du forhandle for hver leieforhold separat. Vi prøver å få et fast sted, og en forespørsel er allerede sendt til norske myndigheter. Vi håper å kunne tjene hele kirkens syklus, kveldsgudstjenester og guddommelige liturgier, sier Oleh Nazarenko om sine planer.

Bønn på ukrainsk

I Norge, ifølge Oleh Nazarenko, slutter ukrainske troende som søker åndelig omsorg seg vanligvis til den ukrainske gresk-katolske kirken, mens noen går i den russisk-ortodokse kirken.

– For tiden er det fem sogn i den ukrainske ortodokse kirken i Moskva-patriarkatet i Norge, som offisielt er en del av den russisk-ortodokse kirke. Dette skaper en utfordring, fordi noen ukrainere feilaktig kan betrakte disse sognene som ukrainske på grunn av navnet, selv om de faktisk er en del av den russiske kirken, understreker Oleh Nazarenko.

Målet er å støtte ukrainere i deres åndelige liv og for å hjelpe dem å opprettholde en forbindelse med hjemlandet gjennom tro.

Etter hans mening spiller kirken en viktig rolle i å bevare spiritualitet og nasjonal identitet. Gudstjenester på det ukrainske språket og overholdelse av ortodokse ritualer skaper et rom der folk kan føle tilhørighet til ukrainsk kultur selv langt hjemmefra.

– Vi streber etter å bevare den religiøse identiteten til ukrainere. Det er viktig å be på ditt morsmål og forene deg med kirken din. Dette vil hjelpe oss å holde ut i vanskelige tider. Vi ber om seier og fred i Ukraina. Bønn er et åndelig våpen som hjelper til med å overvinne mørket, understreker Oleg Nazarenko.

På grunn av mangel på permanent bygning holdes det nå gudstjenester i leide kirker.

I tillegg til Oslo opererer misjonen til den ortodokse kirke av Ukraina i Stavanger.

– Vi jobber også aktivt med å etablere en misjon i Fredrikstad, sier Nazarenko.

Hva er OKU?

Den ortodokse kirken av Ukraina er en selvstyrende ortodoks kirke som tilhører verdens ortodoksi. Den mottok Tomos om selvstyring fra det økumeniske patriarkatet i 2019.

OKU følger den ortodokse doktrinen, som er basert på avgjørelsene fra de syv økumeniske rådene og tradisjonene til den østlige kirke.

Kirken spiller en viktig rolle i å bevare åndelighet og nasjonal identitet.

Kirken følger det østlige (bysantinske) ritualet. Liturgien er mer i tråd med ortodokse kanoner. Tilbedelsesspråket er ukrainsk og kirkeslavisk.

OKU er en uavhengig lokal kirke og er underordnet sin egen primat, Metropolitan Epifanii.

OKU dukket opp som et resultat av foreningen av ukrainske ortodokse kirker – den ukrainske ortodokse kirken i Kyiv-patriarkatet, den ukrainske selvstyrende ortodokse kirken og en del av den ukrainske ortodokse kirken i Moskva-patriarkatet. Dette var et skritt mot uavhengigheten til den ukrainske ortodoksien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *