Krigen må ta slutt, og Ukraina må vinne tilbake sin frihet. Dette viktige budskapet vil bli formidlet gjennom musikk og på ulike språk av 85 musikere og sangere. Det holdes fredskonsert i Oslo på treårsdagen for fullskala krigen.
Tekst og foto: Valentyna Maksymovych
– 23. februar, for tre år siden, fløy jeg fra Amsterdam til Fiji. Jeg planla å tilbringe seks uker der og jobbe med en bok. Vi skulle fly over Ukraina. Men de gikk utenom dette territoriet, fløy over Moldova og sør for Krim. Om morgenen 24. februar landet vi i Bangkok. Jeg slo på telefonen, åpnet nyhetene og så overskriftene. Russland invaderte Ukraina. Det var sjokkerende, minnes Stig Asplin.

Dirigent og arrangør av Fredskonserten for Ukraina Stig Asplin har holdt konserter til støtte for Ukraina flere år på rad. Det fjerde slike arrangement finner sted i Oslo 24. februar. Dette er dagen for tre år siden da verden våknet til en ny virkelighet.
– Ukraina sovnet i fred, og våknet opp i krig. I det øyeblikket forandret verden seg for alltid. Vi trodde at freden i Europa var ubrytelig. Men vi tok feil, bemerker Asplin.
For ham er denne konserten mer enn bare en musikalsk begivenhet. Dette er en påminnelse om viktigheten av internasjonal solidaritet, om behovet for å ikke glemme at kampen fortsetter.
Motstandsmelodier
Fredskonsertprogrammet omfatter nesten 20 musikalske komposisjoner. Dette er ikke bare ukrainske og norske sanger, men også verdenshits som gjenspeiler åndens styrke og ønsket om fred, som er forbundet med motstand og håp. Fra John Lennons ikoniske «Imagine» til den legendariske «Marseillaisen».
– Vi inkluderte internasjonale sanger i programmet som har dyp betydning og handler om kampen for frihet. Dette er fransk revolusjonær musikk, amerikanske antikrigshymner, norske verk som formidler krigens smerte. Det er ukrainske sanger «Ukraina» og «Herre, forbarm deg over oss» av Taras Petrinenko, som er et symbol på det ukrainske folkets ukuelige frihetskamp, sier dirigenten.

Sanger vil bli fremført på scenen i kor og soloforestillinger. Totalt 85 musikere og sangere skal formidle viktige budskap gjennom musikk og på ulike språk.
– Vi skal synge på norsk, engelsk, fransk og ukrainsk. Det er over 50 sangere på konserten. Blant solistene er tre ukrainere og tre nordmenn, og i koret er det fem ukrainere og en russer, sier Asplin.
Musikalsk akkompagnement besørges av et orkester, som vil inkludere musikere fra Bestum Stasmusikk. Stort blandet kor og saksofonkvartetten «Saxart» opptrer. Den ukrainske «TeTrio» blir en del av fredskonserten.
Gi håp
Den ukrainske vokaltrioen «TeTrio» vil opptre både individuelt og som del av en oktett.
Olena Dyachenko, Liudmyla Voloshyna og Anna Sandvik kombinerer musikk med kjærlighet til sin innfødte kultur. Kvinnene er fra Kyiv, men deres veier krysses i Norge. De oppfatter dette som en gave fra skjebnen. De er forent av sitt yrke – de er dirigenter og musikere.
– For oss er ikke dette den første opplevelsen av å opptre på slike arrangementer. Siden starten av fullskala invasjonen har vi deltatt på konserter som har viktig kulturell og humanitær betydning, sier Anna Sandvik.

Hun sier at 24. februar for alltid vil forbli en dag med stor tragedie. Og kunst er med på å trekke oppmerksomhet til slike viktige hendelser.
– For oss er dette ikke bare nok en forestilling, men en mulighet til å minne verden om vårt lands kamp og gi håp om at fred definitivt vil komme, understreker Sandvik.
Trioen vil opptre i broderte skjorter, som for dem ikke bare er nasjonalplagg, men også en tradisjon. Dette er en måte å understreke identiteten din og bringe autentisitet til det delte kulturelle rommet.
Optimal lyd
Konsertprøver varer i to måneder. De foregår i seminarformat: Musikere mottar noter, jobber med deler hjemme, og samles så til felles øvinger.

En av utfordringene var å sikre at koret lød optimalt.
– Orkesteret har 30 musikere, så koret måtte være stort nok for å sikre at lyden forble uttrykksfull og harmonisk. Dette krevde ekstra tid og forberedelser, men til slutt oppnådde vi ønsket lyd. Hver stemme teller, forklarer Stig Asplin.
Hver krone er viktig
En del av arrangementet vil være en tale av Guri Melby, representant for Stortinget. Hun vil tale til salen på vegne av de politiske partiene på Stortinget, og understreke et samlet standpunkt til støtte for Ukraina.
– For Norge har støtten til Ukraina dype historiske røtter. Landene våre har vært knyttet sammen siden 1000-tallet, da 4 norske konger hadde nær kontakt med Kyiv, og en av dem ble gift med datteren til Jaroslav den vise. Jeg skulle ønske vi kunne gi Ukraina enda mer. Vi hjelper allerede mye, men vi kan gjøre enda mer. Norge er et rikt land, og vi har råd til det. Derfor håper og tror jeg at oppslutningen vår bare vil vokse, sier Stig Asplin.
Et spesielt element på konserten vil være fremføringen av «Bønn for Ukraina». Den siste akkorden blir Ukrainas nasjonalsang. Den skal synges på ukrainsk, samt i norsk oversettelse.

Konserten holdes i hovedkatedralen i den norske hovedstaden – Oslo Domkirke. Starter kl. 20:00. Det vil vare omtrent 1 time og 40 minutter.
– Siden konserten finner sted i en kirke, er det ikke tillatt å bruke flagg eller andre politiske symboler. Men både talene og sangene har et sterkt budskap. Det som inspirerer meg mest er at jeg som de fleste andre nordmenn er forbannet på Putin. Derfor er hovedbudskapet med konserten vår å få slutt på krigen, understreker Asplin.
Det er gratis inngang. Men alle kan være med på konsertens praktiske oppdrag – å samle inn midler til organisasjonene «Leger uten grenser» og «Slava Ukraini».
– Vi vet ikke hvor mye vi klarer å samle inn, men vi tror at publikum vil delta aktivt. Hver krone vi mottar vil bli rettet til å hjelpe Ukraina. Men vårt mål er ikke bare økonomisk bistand, men også å minne verden om viktigheten av enhet i møte med aggresjon. Vi håper at folk ikke bare vil høre musikken, men også føle dens dype betydning, understreker Stig Asplin.
Fakta
«Slava Ukraini» er organisasjon som ble stiftet i 2023. Foreningens formål er å støtte Ukrainas kamp for demokrati og frihet. Innsamlede midler går uavkortet til å hjelpe det ukrainske samfunnet med sivilt og militært utstyr, samt humanitær hjelp.
«Leger uten Grenser» er en uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som gir livreddende helsehjelp til dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.
Den russisk-ukrainske krigen begynte i 2014. Først okkuperte og annekterte Russland Krim. Så begynte det en hybridkrig i det Øst-Ukraina, og støttet militante og separatister i Donetsk- og Luhansk-regionene. I 2022 gikk krigen inn i en åpen fase med en fullskala offensiv.
24. februar 2025 vil være den 1096. dagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina.