Bønn om enhet. 23. februar holdes en unik felles bønn for Ukraina og ukrainere i Oslo. Det vil forene representanter for ulike kirker og kirkesamfunn. Hovedbudskapet er en oppfordring til rettferdig fred og støtte.
Tekst og foto: Valentyna Maksymovych
På tampen av treårsdagen for den fullskala krigen, vil Den norske kirke, Den ukrainske gresk-katolske sjelesorgstasjon i Norge, Kapellanmisjonen til den ortodokse kirken i Ukraina i Oslo og det ukrainske protestantiske fellesskapet Jesus Church holde en felles bønn.
Hovedmålet er å minne verden om smerten til det ukrainske folket knyttet til Russlands brutale aggresjon, å be sammen for en rettferdig fred og støtte til Ukraina.
Inviterer alle
Initiativtaker til felles bønnemøte er den landsdekkende organisasjonen «Den ukrainske forening i Norge».

– Dette er en unik og historisk begivenhet, for noe lignende har aldri skjedd før, da forskjellige ukrainske bekjennelser og den norske kirke forenes i felles bønn. Dette vil være en bønn om fred og rettferdighet. Vi inviterer alle som ønsker å støtte Ukraina i denne vanskelige tiden. Dette er ikke bare en religiøs begivenhet, men også et øyeblikk av samhold, sier Natalia Ravn-Christensen, lederen for «Den ukrainske forening i Norge».
Sterke sammen
Ifølge Oleh Nazarenko, prest for Kapellanmisjonen til den ortodokse kirken i Ukraina i Oslo, er felles bønn en mulighet til å støtte hverandre og vise at ukrainere ikke gir opp.

– Den fullskala krigen har pågått i tre år. Men vi gir oss ikke. Vi kommer sammen i kirker, på gata, i demonstrasjoner, og dette viser at ukrainere fortsatt er sterke. Dette er ikke bare en felles bønn, men også et møte, en samtale, og å støtte hverandre i kristen kjærlighets ånd, sier presten.
Håpets stemme
Fader Myron for Den ukrainske gresk-katolske sjelesorgstasjon i Norge er overbevist om at Ukrainas kamp foregår ikke bare på slagmarken, men også i hjertene til millioner av mennesker. Så et slikt initiativ er viktig ikke bare for ukrainere, men for alle som søker fred.

– Dette er en felles bønn for et felles mål. Hva som skjer i Ukraina er ikke bare en sak for ukrainere. Dette gjelder hele verden. Derfor ber vi om en rettferdig fred i Ukraina, for menneskene som har lidd under krigen, og ber Gud hjelpe de som tar viktige avgjørelser til å handle rettferdig. Vi mister ikke håpet, og vi ber Gud om at rettferdighet etableres ikke bare for Ukraina, men også for hele Europa, understreker han.
Troen forener
Lederen for det ukrainske protestantiske fellesskapet Jesus Church Bohdan Pastukh, legger til at bønn har en positiv effekt, og når den deles, forsterker den betydningen ytterligere.

– Når du befinner deg i en situasjon der en person ikke lenger kan hjelpe, så må du vende deg til Gud. Nå, i disse usikre tider, trenger vi enhet og bønn mer enn noen gang, bemerker han.
Hvordan vil bønnen foregå?
Formatet for arrangementet innebærer veksling mellom bønner og sang. Hver av trosretningene vil presentere sin egen stil for gudstjeneste.
– Vi har valgt et format der hvert fellesskap får mulighet til å uttrykke seg på sitt trospråk, samtidig som vi forblir en del av et felles bønnrom, forklarer fader Myron.
De vil begynne med «Fader vår», som er en felles bønn for alle kristne. Deretter vil ortodokse, protestanter og katolikker av bysantinsk ritus lese korte bønner og forespørsler til Gud.
– For ukrainere i Norge er dette et viktig øyeblikk for solidaritet og støtte. Dette er en mulighet til å kjenne på hverandres skulder. I vanskelige tider er det viktig å vite at vi ikke er alene, sier Lesya Biletska, en representant for Den ukrainske gresk-katolske sjelesorgstasjon.

Under gudstjenesten vil bønner bli fremført ikke bare på ukrainsk, men også på norsk. «Herre, miskunn deg» vil også bli sunget på gresk.
Den felles bønnen vil avsluttes med den kristne hymnen «Store, enestående Gud».
45 minutter
Alle som ønsker å støtte Ukraina i bønn, kan komme til Oslo Domkirke på Karl Johans gate 11. Start kl. 13:30. Samlingen vil vare i 45 minutter

– Dette er ikke bare en bønn, det er et vitnesbyrd om vår ukuelighet. Vi bør ikke ta krig for gitt. Vi må gjøre alt for å sikre at krigen ender med en rettferdig fred, understreker arrangørene.