Til tross for sterk etterspørsel etter norsk kvalitetsull, stuper produksjonen over hele landet. Nå tar industrien til orde for å redde ulla.
-Det er ikke mye som skal til. Kostnadene ved å gjøre det økonomisk bærekraftig å produsere den beste ulla, er så små i den store sammenhengen at de knapt ville merkes på jordbruksoppgjøret, sier Egil Sundet i Norsk Industri.
Som bransjesjef for Teko og Designindustrien er han ansvarlig for Ulldagen 2024, som gikk av stabelen i Oslo torsdag 24. oktober.
Mindre og dyrere ull
Bakteppet er dystert: Over seks år har tilgangen på førstesortert ull fra norsk kvit sau (NKS) sunket med 31 prosent, ifølge statistikk fra Nortura.
Denne ulla er det stor rift om blant norske tekstilbedrifter og klesprodusenter. Alternativet er importull fra land som New Zealand og Argentina, noe som gir en større miljøbelastning.
-Vi opplever en knapphet i tilgjengeligheten av denne ullkvaliteten. Årsaken slik vi ser det er at sauebøndene får for dårlig betalt. Samtidig blir prisen på norsk ull satt opp. Derfor har vi dessverre senket ambisjonen om å bruke mest mulig norsk ull, sier Bjørn Krekke, administrerende direktør i Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.
Burde fått dobbelt så mye
Selv om sauebøndene fikk fem kroner mer per kilo for ull i klasse 1 i fjor, har det reelle ulltilskuddet sunket kraftig siden 1990-tallet.
-Med vanlig konsumprisjustering skulle tilskuddet vært 114 kroner per kilo i fjor. I stedet fikk sauebøndene bare 62 kroner per kilo førstesortert NKS-ull. Det henger ikke på greip i det hele tatt, sier Egil Sundet.
Resultatet er at produksjonen av norsk ull – særlig den beste kvaliteten – går kraftig ned. Norilia, som håndterer om lag 75 prosent av den norske ullen som blir levert inn, registrerte nesten 4300 tonn ull i 2016.
Seks år senere kom det bare inn i overkant av 3100 tonn.
Mange slutter med sau
Nå må tilskuddene og produksjonen opp igjen. Det mener Arnstein Digernes, styreleder i Rauma Ullvarefabrikk.
-Norsk ull hadde veldig gode rammevilkår til innpå 90-tallet. Dette la grunnlaget for god og levekraftig produksjon i Norge, i motsetning til våre naboland som ikke tok vare på ulla. Nå er det mange som slutter med sauehold, og den utviklingen haster det med å snu, sier han.